Alt du trenger å vite om tannimplantater

tannimplantat illustrert med et utdrag av tannkjøttet fra siden i plastikk.

Tannimplantater er kunstige tannrotsskruer som er laget for å erstatte manglende tenner. De blir plassert i kjeven for å støtte en krone, bro eller protese.

Tannimplantater har blitt en populær løsning for å løse manglende tenner på grunn av sine mange fordeler.

Fordelene med tannimplantater inkluderer økt selvtillit, forbedret tale og en mer naturlig følelse i munnen sammenlignet med andre typer proteser.

De er også designet for å vare livet ut når de blir godt stelt, noe som gir en langvarig løsning for manglende tenner.

Det er mange situasjoner hvor man kan trenge tannimplantater. Noen av de vanligste årsakene inkluderer manglende tenner på grunn av skade, sykdom eller aldersrelaterte svekkelser.

Tannimplantater kan også være et alternativ til tradisjonelle proteser hvis du er lei av å bekymre deg for dem å falle ut eller være ubehagelige. Uansett årsak, tannimplantater kan hjelpe deg med å få tilbake en full og funksjonell smile.

Typer av tannimplantater

Det finnes to hovedtyper av tannimplantater: titanium- og keramiske implantater. Begge typer har sine unike fordeler og ulemper, og det er viktig å samarbeide med en tannlege for å avgjøre hvilken type som er best for deg.

Titanium tannimplantater er den mest vanlige type og består av en kombinasjon av titan og andre legeringer. De er lette, sterkt og har en bevist track record for å vare i mange år. Deres evne til å integrere med kroppens vev gjør dem til et godt valg for de fleste pasienter.

Keramiske tannimplantater er laget av en type høystyrkkeramikk. De er mer estetisk tilfredsstillende enn titanium implantater fordi de ikke er synlige gjennom tannkjøttet og har en mer naturlig farge. De er også mindre skånsomme for det omkringliggende vevet enn titanium. Imidlertid er keramiske tannimplantater mer skjøre og mer utfordrende å plassere, så de er ikke alltid det beste valget for alle pasienter.

Det er viktig å samarbeide med en tannlege for å bestemme hvilken type tannimplantat som er best for deg. Tannlegen vil ta hensyn til faktorer som din orale helse, dine ønsker og behov, og din økonomiske situasjon.

Prosedyren for å få tannimplantater:

Få tannimplantater krever normalt flere besøk til tannlegen over en periode på noen uker til måneder. Prosessen inkluderer følgende trinn:

 1. Konsultasjon: Du vil møte med tannlegen din for å diskutere dine behov og forventninger til tannimplantater. Tannlegen vil også undersøke din munn for å sikre at du har tilstrekkelig ben og vev for å støtte tannimplantatet.
 2. Planlegging: Tannlegen vil ta røntgenbilder og avtrykk av munnen din for å planlegge plasseringen av tannimplantatet.
 3. Prosedyren: Tannlegen vil numme opp området før tannimplantatet blir plassert. Deretter vil implantatet bli skruet inn i kjeven og dekket med tannkjøttet.
 4. Helbreding: Du vil trenge tid for å la området helbrede etter prosedyren. Tannlegen din vil gi deg instruksjoner om hvordan du skal ta vare på implantatet og kjeven mens den helbreder.
 5. Tilpasning: Når området er helt helbredet, vil tannlegen tilpasse en krone eller annen form for protese til tannimplantatet.
 6. Overvåkning: Tannlegen din vil overvåke tannimplantatet regelmessig for å sikre at det fungerer ordentlig og at det er helt integrert med kjeven din.

Det er viktig å følge tannlegens instruksjoner om hygiene og regelmessige besøk for å sikre at tannimplantatet forblir sterkt og fungerer som det skal.

Omsorg for tannimplantater:

Daglig omsorg:

 • Børst tennene dine regelmessig med en mild tannbørste og tannkrem for å fjerne plakk og matrester.
 • Bruk en tanntråd eller interdentalbørste for å fjerne matrester fra områdene mellom tennene.
 • Skyll munnen din med en mild munnvann for å redusere vekst av bakterier.

Regelmessige besøk hos tannlegen:

 • Planlegg regelmessige besøk hos tannlegen din for å sikre at tannimplantatet ditt er helt integrert med kjeven og fungerer som det skal.
 • Tannlegen din vil inspisere implantatet for tegn på skade eller slitasje og kan foreta reparasjoner eller justere protesen hvis nødvendig.
 • Regelmessige besøk hos tannlegen din vil også bidra til å opprettholde god oral hygiene og forhindre plakk- og kariesproblemer.

Ved å ta vare på tannimplantatet ditt og besøke tannlegen regelmessig, kan du sikre at det varer i mange år og forblir en viktig del av din orale helse.

Ofte stilte spørsmål om tannimplantater:

Hva er tannimplantater laget av?

Tannimplantater er laget av medisinsk kvalitetsrustfritt stål eller titanium, som er biokompatible og trygge for menneskekroppen.

Hvor lenge varer tannimplantater?

Tannimplantater kan vare i flere tiår med riktig omsorg og regelmessige besøk hos tannlegen.

Er tannimplantater smertefulle?

Prosedyren for å få tannimplantater kan være litt ubehagelig, men tannlegen din vil gi deg lokalbedøvelse eller annen smertebehandling for å redusere eventuelle ubehag.

Hva skjer hvis tannimplantatet mitt faller ut?

Hvis tannimplantatet ditt faller ut, bør du umiddelbart kontakte tannlegen din for å få det reparert eller erstattet.

Hva er kostnadene for tannimplantater?

Kostnadene for tannimplantater varierer avhengig av antall implantater, type materiale, plassering og kompleksiteten i prosedyren. Det er best å diskutere kostnadene med tannlegen din under en konsultasjon.
Men for referanse er gjennomsnittspris for en tannimplantat mellom 20 000 og 40 000 kroner.

Konklusjon:

Tannimplantater kan være et godt alternativ for å erstatte manglende tenner og forbedre tannhelsen. De er laget av biokompatible materialer, kan vare i mange år med riktig omsorg og kan gi en mer naturlig følelse og utseende enn andre tennerstatninger.

For å vurdere om tannimplantater er riktig valg for deg, anbefaler vi at du diskuterer dine tannhelsebehov og mål med en erfaren tannlege. Tannlegen din vil kunne vurdere tannstatusen din og anbefale den beste behandlingsplanen for å oppfylle dine unike behov.

Med riktig omsorg og regelmessige besøk hos tannlegen, kan tannimplantater være en pålitelig og langvarig løsning for å erstatte manglende tenner og forbedre tannhelsen din.

Flere artikler